INTERNETES NEVEZÉS
FRISS HÍREK
ORSZÁGOS BAJNOKSÁG 2018
DÍJLOVAS VERSENYSZÁMOK 2018 és OB
KAPCSOLAT - IRODA
VERSENYNAPTÁR 2018
NYOMTATVÁNYOK-DÍJTÉTELEK
GYERMEK ÜGYESSÉGI LOVASVERSENY
Versenyszabályzat
Akadályok
DÍJUGRATÓ VERSENYSZÁMOK
Versenyzői számmal NEM rendelkezők
VIZSGA és SZALAGOS MINŐSÍTÉS
GYAKORI KÉRDÉSEK
BAJNOKAINK
AKIKRE BÜSZKÉK LEHETÜNK
TÁMOGATÓINK
FOTÓALBUM
HOL LOVAGOLHATOK?
SZÖVETSÉG
 

 

FIGYELMEZTETÉS!

A Gyermek Ügyességi Lovasverseny Balogh Gizella és Magyar Sándor által kitalált versenyrendszer, mely a törvény védelme alatt áll. Annak megjelenésében vagy elnevezésében, részben vagy egészben történő másolása vagy bármely, az összetéveszthetőségre utaló egyéb felhasználása jogi felelősségre vonással jár. Megértésüket köszönjük!

Gyermek - és Pónilovasok Országos Szövetsége

***************

 Versenyszabályzat 2010

(Biotop Gyermek Ügyességi Lovasverseny)

 

 1. A versenyekre nevezni kizárólag csak az internetes nevezési rendszeren keresztül  lehet.

 

 1. Helyszíni nevezést nem áll módunkban elfogadni. A benevezett versenyzőnek a nevezési oldalon   regisztrált időpont előtt 1 órával kell lejelentkezni a helyszínen, vagy ha akadályoztatva van, akkor az indulás lemondását meg kell tennie telefonon, e-mailben, vagy faxon. Az a versenyző, aki benevez, és nem jelenik meg a versenyen, és nem mondja le a nevezését elindultnak tekinthető és a nevezési díját a Szövetség felé, rendeznie kell.

 

 1. Pályára lépéskor a melegítő bíró a versenyző öltözetére, a lovak ápoltságára és szerszámozására  vonatkozó előírásokat ellenőrzi. Ha a versenyző úgy lovagol a pályára, hogy a kiírásban nem engedélyezett segédeszközöket visel, vagy a ló felszerelése tartalmazza azt, fel kell szólítani a pálya elhagyására, és a szabálytalanság korrigálására, ha ez megtörtént, a versenyző újra jelentkezhet a startra.

 

 1. Kezdő kategóriában az edző a pályán tartózkodhat és segítheti a versenyzőt. Az edző pálcát nem vihet a pályára. A lóhoz hozzányúlni, elé állni, vagy más módon irányítani vagy hajtani nem szabad. Ha ez mégis megtörténik, a versenyző befejezheti a pályát, de az eredményét nem értékeljük.

 

 1. Minden további kategóriában a versenypályán csak a versenyző és a pályaszolgálat tartózkodhat. Addig, amíg más is tartózkodik a pályán, a versenyt a bíró nem indítja el.

 

 1. Ha a versenyző edzője, vagy bármilyen hozzátartozója a verseny közben belép a pályára (függetlenül attól, hogy ad-e valamilyen segítséget a versenyzőnek), a versenyző eredményét nem értékeljük. A pálya elhagyásakor a bíró erre felhívja a versenyző figyelmét.

 

 1. Ha egy lovas más lóval is indul, illetve egy ló más lovassal is indul egy versenyszámban, ebben az esetben a versenyiroda köteles ezt figyelembe venni, és a lovas illetve ló indulását úgy beosztani, hogy lehetőség legyen a cserére.

 

 1. A versenyszámok elbírálása, a „versenyszámok leírása" részben már olvasható volt. Az elbírálás az adott versenyszámoknak megfelelően történik.

 

 1. Az időmérés fotocellával, vagy ennek hiánya esetén kettő darab órával, egymástól független időmérők által történik.

 

 1. Az akadályokat jobb oldalon számmal jelöljük, és  jobb oldalon piros zászló, baloldalon fehér zászló kerül az akadályokra.

 

 1. A versenyszervező köteles a melegítő pályán megfelelő mennyiségű ügyességi gyakorló akadályt biztosítani, és azokat a megfelelő módon kizászlózni.

 

 1. Kötelező egy melegítő bíró.

 

 1. A melegítő bíró köteles a melegítés rendjét felügyelni, a melegítő pályára vonatkozó szabályokat betartatni, ellenőrizni a lovas öltözetét és a lovak szerszámozását.

 

 1. A verseny folyamán óvást benyújtani, a technikai delegáltnál, írásban, 5.000 Ft óvási díj ellenében lehet. Az óvási díj csak az óvás jogossága esetén jár vissza.

 

 

 

 Bírálat (hiba-nem hiba) 

 

 1. Addig, amíg a versenyző a rajtvonalon nem halad át, az időmérés nem kezdődik, és addig, amíg a cél vonalon nem halad át, az időmérés nem fejeződik be.

 

 1. A versenyző pályára lovaglás után  45 másodpercen  belül  köteles elkezdeni a versenyt.

 

 1. A csengő jelzése előtt az akadályok egyikén sem haladhat át a versenyző. Ha ezt mégis megteszi, figyelmeztetni kell. A versenyt újra kezdheti, de az eredményét nem értékeljük, vagy a versenybíró döntése alapján kizárható.

 

 1. A Csengő után a start visszafelé történő meglovaglása  kizárást eredményez. A versenyző újra kezdheti a pályát, de eredményét nem értékeljük, vagy a versenybíró döntése alapján kizárható.

 

 1. Ha a versenyző bármilyen okból nem megfelelően, teljesíti a pályát, a versenyt befejezheti, de az eredményét nem értékeljük, vagy a versenybíró döntése alapján kizárható.

 

 1. A verseny a startvonalon történő áthaladástól a célvonalon áthaladásig tart. A versenypályát lovon kell elhagyni.

 

 1. Pályatévesztésnek minősül, ha a versenyző olyan akadályon halad át, amelyet már egyszer teljesített (kivétel, ha az ismétlődő akadályként, számmal van jelölve), ebben az esetben, eredményét nem értékeljük, vagy a versenybíró döntése alapján kizárható.

 

 1. Akadálykihagyásnak minősül, ha a versenyző bármelyik akadályt kihagyja vagy nem a megfelelő irányban halad át azon.  Ebben az esetben az eredményét nem értékeljük, vagy a versenybíró döntése alapján kizárható.

 

 1. Hiba az, ha a versenyző a soron következő akadály mellett elhaladva teljesít egy másik nem soron következő akadályt (beleértve a már előzőleg teljesített akadályokat is), ebben az esetben eredményét nem értékeljük, vagy a versenybíró döntése alapján kizárható.(Ha a bíró úgy dönt,a versenyző a rontott akadálytól folytathatja tovább a lovaglást, de a pályán legfeljebb az alapidő kétszeresének megfelelő  ideig tartózkodhat.)

 

 1. Ha a ló mind a 4 lábával kilép egy zárt akadályból (pl. labirintus, szlalom, lépésfolyosó, zsákutca) az akadályt ELEJÉRŐL KELL KEZDENIE.  Ha az akadályok közben elmozdultak csengő jelzéssel meg kell állítani a lovast. Az időmérés megáll. Az akadályt helyre kell hozni és az ismételt csengő után, újra kezdheti a versenyző az akadály lovaglását, az időmérés tovább folytatódik. Ezért a hibáért 8 hibapont jár.

 

 

 

Az alább felsorolt hibákért a versenyző minden esetben 4 hibapontot kap 

 

 

 1. Ha a versenyző vagy a ló a bóján lévő labdát leveri, vagy a bóját felborítja (függetlenül attól, hogy két bója csak egy akadálynak számít), minden egyes esetben, egyenként 4 hibapontot kap (ha a bója felborul és így leesik róla a labda, ebben az esetben a labdáért nem jár külön hibapont.

 

 1. Ha a versenyző vagy a ló felborít egy vagy több oszlopot, függetlenül attól, hogy egy akadály akár több oszlopból van építve, oszloponként 4 hibapont jár.

 

 1. Ha a versenyző vagy a ló lever egy vagy több rudat, függetlenül attól, hogy egy akadályt akár több rúd is alkothat, minden egyes rúdért 4 hibapontot kap (kivétel ez alól a nehéz kategória pályáján elhelyezett ugrás, ahol függetlenül a levert rudak számától, csak 4 hibapont adható).

 

 1. Ha a ló egy vagy több földön fekvő, vagy egyik végével a földre helyezett rúdon, egy vagy több lábbal átlép, minden egyes alkalommal 4 hibapontot kap. Ha egy rúdon egymás után többször is átlép, minden egyes lakalommal 4 hibapontot kap.

 

 1. Az akadály teljes elhagyása esetén az adott feladatot a 7. pontban említetteknek megfelelően elölről kell kezdeni.

 

 1. Ha a versenyző egy rúdból vagy rudakból, oszlopból vagy oszlopokból, bójából vagy bójákból egyaránt álló akadályban a felsoroltakból egymástól függetlenül bármelyiket is leveri, átlépi, felborítja, minden egyes elemért 4 hibapontot kap.

 

 1. Hibának számít, ha a versenyző vagy a ló, egy már teljesített akadály mellett újra elhaladva, vagy egy nem soron következő akadály mellett elhaladva labdát ver le, bóját, rudat, oszlopot lép át vagy dönt fel. Minden egyes esetben 4 hibapontot kap.

 

 1. A ló minden egyes ellenszegüléséért (megállás, hátralépés) 4 hibapont jár. A stílus versenyszámokban az ellenszegülésért 1 stíluspont levonás jár. Háromszori ellenszegülés esetén a versenyző a csengőszó után köteles a pályát elhagyni.

 

 1. A nyomvonal keresztezése hibának számít, és 4 hibapontbüntetéssel jár. A zárt akadályban (pl. labirintus) történő hátralépést vagy megállást nem minősítjük ellenszegülésnek.

 

 1. Ha a versenyző egy soron következő akadály síkja mögé lovagol, és onnan visszafordulva teljesíti azt (kijavított pályatévesztés), minden egyes esetben 4 hibapontot kap.  

 

 

 

 Egyéb hibapontok

 

 

 1. Ha a versenyző a csengő jelzés után a startvonalon nem lovagol át és így kezdi el a  versenyt kizárjuk.

 

 1. A stílus versenyszámokban a megadott alapidő túllépéséért, minden megkezdett 1 másodperc esetén 0,1 stíluspont levonás jár.

 

 1. A nyílt versenyszámokban az alapidő túllépéséért minden megkezdett 4 másodperc esetén 1hibapontot kap a versenyző.

 

 1. Lóról esés kizárással jár.

 

 1. A korosztályos (stílus) versenyszámokban, a fent felsorolt minden 4 hibapontért 0,5 stíluspont levonást kap a versenyző. Az ellenszegülésért 1 stíluspont levonás jár.

 

A hiba elbírálását, annak megítélését a technikai delegált hivatott eldönteni.

 

Az itt nem említett, de esetleg felmerülő kérdésekben a technikai delegált döntése az irányadó.

 

Óvás esetén a kijelölt óvási bizottság döntését kell figyelembe venni.   

 

 

 

Bírálati szempontok (korosztályos stílus versenyszámoknál)

 

 • jól vele menő, rugalmas ülés

 • simulékony, korrekt ülés

 • rugalmasan vele menő csípő

 • nyugodtan, helyesen fekvő lábszár

 • jól rugózó térd és bokaízület

 • mély sarok

 • helyesen csatolt kengyelhossz

 • nyugodt szárvezetés

 • nyugodt, állandó támaszkodás

 • harmonikus előrehajtó segítségek

 • nyugodt, kiegyensúlyozott irányítás

 • segítségek tudatos alkalmazása

 • helyesen alkalmazott pálcasegítség

 • az ülés a nyereg azonos pontján marad

 • fordulatok korrekt kivitelezése, helyesen állított lóval

 • segítségekre reagáló ló

 • teljes összhang ló és lovas között

 • ugrások esetében mély, puhán vele menő kéz

 • helyes befolyás "könnyített ülésben"

 • folyamatos, energikus lovaglás

 • ugrás felett, simulékony vele menés

 • az alsó lábszár nem mozdul el hátra az ugrások felett, a boka laza marad

 • a lovas helyes irányba néz    

 

Minden jog fenntartva.
Webdesign